home contact mailinglist site sections bar Jeroen's Webplace
 
Jeroen's Webplace > Lifeguard Section > De Panne 2000
Echte redderers, vlnr: Olivier, Jeroen en Hendrik

Reddingsdienst 'De Panne' Augustus 2000

The Millenium Edition
Voor alle foto's, meer dan 80, blader door het fotoalbum!
De commentaarpagina  is er om je eigen commentaar, anekdote, gezever kenbaar te maken, en natuurlijk om andermans gelul te lezen

Bootwissel onder het goedkeurend oog van Bart Op deze pagina vind je foto's en enkele overpeinzingen over mijn belevenissen als redder in 'De Panne'. Wil je alle foto's bekijken, blader dan door het fotoalbum. Dit was trouwens reeds het derde jaar, en helaas het laatste jaar dat ik een maand als redder werkte in 'De Panne'. Voor de foto's van de vorige jaren, surf naar:

Opmerking: Saaie luls die vinden dat redders enkel aan de zee zijn om van 10h30 tot 18h30 aan de waterlijn te staan, vroeg in bed moeten, en vooral geen plezier mogen maken, drukken dan best nu op de 'Back' knop van hun browser. Dit is geen officiële website van de redders van De Panne. Wil je toch 'officiële' informatie. Dan vind je misschien iets op deze pagina van de gemeente 'De Panne'.
Disclaimer: This page contains nudity!

Ongelooflijk hoe snel de herinneringen vervagen, of ben ik inderdaad al een oude demente zak geworden, zoals iemand wel eens durft te beweren. Hier mijn verhaaltje. Wat ik mij zo ongeveer nog herinner van een dolle maand aan de zee. Het werd nog spannend maar gelukkig was ik er dit jaar opnieuw present bij de reddingsdienst De Panne. De maand juli werd nuttig opgevuld met het afwerken van een thesis, dus moest er in augustus toch een beetje plezier gemaakt worden. En of er plezier gemaakt werd!

Dreamteam, Jeroen en Annemie Varen met den SKB De eersten augustus had ik al congé. Een speling van het lot, of eerder Filip, de sous-chef die het zo beslist had. De 'briefing' van Roland moest ik dus ook missen. Ondertussen had ik wel al vernomen dat ik terug getransfereerd was naar mijn oude stek. Na een jaartje 'Leopold' reddingspost, terug naar 'De midden'. Een transfer met voor- en nadelen. Het grootste voordeel is natuurlijk: "Meer actie, in de midden". D'er zou opnieuw wat met den boot gevaren worden dit jaar. Dat zag ik dus wel goed zitten! Mijn congé-dagske werd al direct gecompenseerd met wat actie op mijn eersten werkdag. Een zeilbootje dat maar bleef omslaan! Niet moeilijk met zo'n wild zeetje. Ikke een beetje te lang in het water gelegen, ikke geen wet-suit aan, dus ikke een beetje koud, zelfs een beetje blauw. Met de warme choco van Carla kwam ik gelukkig weer op werktemperatuur. Tip top in orde voor de avondfestiviteiten.

Nathalie, Jeroen en Dries Aangezien iedereen vond dat vorig jaar de boel maar traag op gang kwam, werd dit jaar maar onmiddellijk de beuk erin gezet. Misschien ietske te fel want na een dikke week lag het merendeel al knock-out. Probleem van die eerste dagen was dat ik plotseling begon te beseffen dat er nog gewerkt moest worden ook. 10h15 beginnen werken lijkt misschien laat, maar meestal was het nog crossen om er te geraken. Wat is laat als je zo vroeg in je bed kruipt natuurlijk! Gelukkig waren we dit jaar subliem gelogeerd vlak aan de zeedijk. Het woon-werkverkeer was dus verwaarloosbaar. Annemie Onze nieuwe locatie was niet enkel dichtbij de werkvloer, het was ook nog ruimer dan vorig jaar. Grotere living, meer slaapkamers en vooral het zeezicht. Subliem zicht op het volledige strand van De Panne vanaf het heuveltje waarop ons huurhuisje stond. Toch enkele nadelen, geen afwasmachine en slecht één douche. Een maand met zijn negenen samen in dat huisje daar moesten natuurlijk weer toeren van komen. Een wreed maffen vond ik de badavonturen van Nathalie met haar hartsvriendin Tina. D'er werd daar wat over afgeroddeld, en wat moeten we daar nu toch van denken? De strafsten toer was toch van de Flor, die blijkbaar van in het begin duidelijk wilde stellen dat er niet met hem gesold ging worden. Tom had het lumineuze idee om als grap eens wat tandpasta aan Flor zijn voorhoofd te wrijven terwijl die aan het maffen was. De volgende dag maakten we Flor wijs dat hij 's avonds nog wat aftersun aan zijn voorhoofd wou smeren, maar natuurlijk was hij zat en had hij tandpaste gesmeerd. En had hij dan zijn tanden gepoetst met aftersun? De represaille van Flor vond ik veel beter. Flor maakte Tom wakker door een emmer water in zijn bed leeg te gieten. Ik zie het water nog stromen in Tom zijn bed. Jawadde, was die snel wakker en vloeken.

Flor, Lieven en Dries, reeds goed in de wind Er werd dus al goed gefuifd van in het begin van de maand. Dit jaar was het ondanks alle goeie intenties ook weer à l'improviste. Alle activiteiten werden zo maar vlug, vlug gepland. En een van de eerste toppers was wel de jeneverpetanque. Enige probleem was dat het begon te regenen. Jeneveravond, Charlotte, Hendrik, Dries, Bart en Nathalie Aangezien we al jenever hadden werd de jeneverpetanque maar vervangen door een jenevercantuske. Als apotheose van de avond werd een trampoline-sessie gepland. Weeral een probleem de uitbater van het trampolinepark kon er niet goed mee lachen. Pech voor sommigen die toen al niet meer te vlug liepen! Dankzij de moderne GSM-technologie konden we opnieuw verzamelen in de Clap, en onze verliezen tellen. Bleek dat er effectief een paar niet te snel gelopen hadden of waarschijnlijk gewoon niet meer konden lopen. Den ambi kwam er echter snel weer in, door het maffe spelletje dat Tom voorstelde, namelijk: "Ge moet eens aan Nathalie haar borsten en/of kont komen!" Amaai! Ik ben net op het juiste moment huiswaarts gekeerd, net voor ze ons daar gingen buiten smijten.

Nieuwtjes met een grote mond vliegen in het water Met al die leute zou je vergeten dat redders ook nog moeten werken. Dit jaar hadden Roland en Filip ook het sublieme idee om eens een zwemtrainingske te doen. Op zich geen slecht idee, natuurlijk. Het tijdstip was zelfs goed gekozen. Zaterdag 5 augustus was een mooie dag met een vlakke zee en heel belangrijk hoog water omstreeks zeven uur. Niemand loopt immers graag 500 meter tot aan het water. Roland krijpt dus in zijnen boot om het keerpunt met een boeitje aan te duiden. Er werd wat afgevloekt toen hij maar bleef varen. Uiteindelijk smeet hij toch het anker uit en konden wij ons zwemke doen. Ik weet niet meer wie de eersten uit het water waren, want ik was er niet bij. Trouwens ongelooflijk hoe zout dat zeewater wel is. Gelukkig was er na het zwemmen drank voorzien om de mond te spoelen. Trouwens over drank gesproken. Het bier vloeide ook rijkelijk op onze eerste echte strandcantus. Een idee ontsproten uit het nooit-voor-een-feeste-verlegen brein van Peter. Een uitgebreid gamma van adfundums werd ter plaatse gedemonstreerd door de ervaren rotten en nagebootst door de minder fortuinlijken onder ons. Resultaat: iedereen geplooid!

Strandcantus Bart en Peter steken hun broek af Alchohol eist zijn tol
fakkeltocht, Bart, Jeroen en Peter 25pk Tom Eline, ad fundum met teuter Flor in vuur en vlam

Net zoals vorig jaar waren de redders van De Panne opnieuw present op de zeefakkeltocht van Middelkerke. En dat hebben ze daar wel geweten. We waren massaal aanwezig en zoals gewoonlijk zorgden we voor een groot deel van den ambi. Grote ontgoocheling was wel dat er dit jaar geen drank meer voorradig was op de reddingsbootjes van onze collega-redders van Middelkerke. Blijkbaar was dat expliciet verboden door hun hoofdredder. Maar zeg nu eerlijk hoe kunnen wij nu onze ambi-liedjes zingen als onze kelen niet gesmeerd zijn. De schade werd dan maar ingehaald na het zwemmen. De Glühwein ging vlotjes naar binnen en na het vuur- en lichtspektakel werd er een beetje doorgedronken in de tent tot we er buiten vlogen omdat het te gortig werd.

D'er wordt ook nog gewerkt, Janice, Bert en Peter Meanwhile on the beach, … ging er het heel rustig aan toe. We boften met het weer dat toch heel wat beter was dan de vorige maand. De baders vond ik dit jaar opvallend rustig en de meesten luisterden zelfs. Slecht af een toen een ambetante 'fransen'. Blijkbaar hadden alle surfers goed leren surfen, want we moesten die mannen bijna nooit meer gaan halen. Wel hatelijk blijven die honden op het strand. Alhoewel het verboden is blijven die beesten maar rondlopen op het strand. Allez, niet dat die beesten dat kunnen weten natuurlijk, maar hun baasjes wel. Dit jaar was er zelfs een die onze reddersboot uitgekozen had als pispaaltje. Een hond wel te verstaan, niet zijn baasje. Ik zag hem d'er al snuffelen en ik had het net op tijd in de mot. Hij begon al licht te druppelen, maar toen hij mij zag aanstormen kneep hij hem toch maar dicht. Niet normaal toch! De boottochtjes brachten toch nog wat verstrooing. Vooral de patrouilles langs het volledige strand van De Panne zijn de max. Vraag maar aan Mitch. Samen met hem een van de beste boottochtjes gehad. Goeie kimmende golven, maar toch net niet te wilde zee. Een goed briesje. Whaaw. Toen we op de boot zaten zag ik de oogkes van de Mitch fonkelen van plezier en de mijne waarschijnlijk ook. En maar varen, vollen bak. Tot... [radiogesprek volgt] R aan boot 3 ... boot 3 luistert ... Ja, vaar maar wat dichter bij de kust en kijk maar naar de baders ook, anders heeft dat patrouilleren weinig zin! ... [Oeps], Oké ... En wat rustiger varen ... [Glup], Da's begrepen... Waarop wij maar een beetje gas terug namen. Een ander bootavontuurtje was met de Hendrik, waar ik met den boot bijna tegen een van die belachelijke topografische paaltjes in het water gevaren had. Come on! Wie zet er nu palen in het water. Da's al bijna even belachelijk als golfbrekers. Goed dat zo'n boot kort kan draaien. Nu ja, iedereen komt wel eens iets tegen met die boten. Nietwaar ...

Jeroen delft putje Wormpjes in de pintjes Iedereen in de put, en die beulinge d'er over Jordie en Nathalie zitten met een ei

We zaten natuurlijk ook nog met een bende nieuwtjes die gedoopt moesten worden. Dit jaar werd de datum voor die doop steeds maar uitgesteld. Uiteindelijk werd de knoop dan toch doorgehakt. Dit jaar kreeg ik de eer en het genoegen om eens deel te nemen aan de doopvoorbereiding. Een ganse dag rondhotsen om het nodige afval te verzamelen. Eindelijk eens gezien hoe een slachthuis er van binnen uitziet en vooral hoe het er ruikt. Zeer aangenaam, moet ik zeggen. Putje graven en de feeste kon beginnen. De grootste grap vond ik toch dat Luigi zijn ma en zijn lief meehad naar den doop. Uw ma en uw lief meenemen naar uwen doop. Het idee alleen. Nu, iedereen amuseerde zich best onder het motto: hoe vettiger hoe prettiger! En alzo hoorden ze er eindelijk ook bij, die nieuwtjes. 't Is te zeggen degene die zich laten dopen hebben natuurlijk, andere vinden een of ander festivalleke in een parochietje van niemendal belangrijker.

Voetbaltournooi, Middelkerke Veel krullen op deze foto, Eline en Peter Ook een belangrijk evenement is het voetbal-toernooi-met-barbecque-en-aansluitend-fuifke te Middelkerke. Dit jaar waren we vastbesloten om dat tournooiken eens te winnen. En we schreven maar meteen drie voetbalploegen in. Een vrouwenteam, kansloos, een prutsersteam, ietske meer kans en ons pro-team, met de mannen die eigenlijk wel goed konden sjotten. En wonder boven wonder ons pro-team eindigde eerstes, mits een klein beetje gefoefel. Knappe prestatie van onze topvoetballers van De Panne! Den barbecque na den voetbal viel echter wat in het water, letterlijk dan, want het begon te regenen. Gelukkig was het in de tent goed droog om er weeral eens goed uit de bol te gaan. Robocop Kristof, Soetkin die Bert doet strippen, De ik-heb-zo'n-pijn-aan-mijn-schouder grap, die niet echt geapprecieerd werd door het vrouwelijke publiek. Tja!

Paalklimmers, Tom en Tom Ondertussen was ik er zo rond den 20sten augustus in geslaagd om toch één keer naar huis te sporen. Een dagje ongeëvenaarde rust. De volgende dag eindelijk nog eens een goeie frisse kop. Ik was veel te vroeg terug in het huisje, door die kl#t* trein die veel te vroeg vertrok, maar het was eens de moeite om iedereen wakker te zien worden. Nu ja, wakker. 'k Zal niet snel het gezicht vergeten van de Flor wanneer hij van den trap aan het strompelen was. De Flor stond dan nog vroeg op. Opstaan was inderdaad meestal een hel. Vooral wanneer je je wekker niet gehoord had. Dan pit je maar goed door, tot hopelijk iemand herinnerde dat je ook moest werken. Resultaat gewekt om 10h nog een kwartierken om aan het strand te staan. Doormaffen daar was ik specialist in. Blijkbaar word ik niet te snel wakker in mijn slaap. Al die straffe toeren die 's nachts gebeurd zijn en waar ik nooit iets van gemerkt heb. De Flor die al zingend binnenkwam, Nathalie die straffe toeren uithaalde en 's anderdaags zelf niets meer herinnerde. Hendrik die als wraakactie Nathalie 's morgensvroeg wakker toetert op haar congédag. Ik heb het allemaal van horen vertellen.

Travestie-avond, groepsfoto Totaal geschift was ook de travestie-avond. Filip vroeg nog of we iets gepland hadden die avond. "Niets bijzonders" zei ik. Liep dat even anders af. Bleek dat er die avond travestiefuif was in windekind. Aanvankelijk was niet iedereen gewonnen voor de verkleedpartij, maar geleidelijk aan kwamen we goed in de 'mood'. Borsthaar werd afgeschoren. Sommige extreme gevallen zetten meteen ook de ladyshave in het okselhaar. De verkleedpartij kon beginnen. Wat een sexy bende. De travestie-fuif te Windekind bleek geen groot succes. Er was gewoon bijna niemand meer, maar met de redders van De Panne kan je overal een feestje beginnen. Later op de avond, lees nacht, werd het wel heel geschift. Uitgefuifd in windekind werd er 'versmeten' naar De Viking, die nog stampvol zat. Een succesvolle entrée natuurlijk. D'er liepen wel een paar handtastelijke kerels rond, maar een paar rake klappen bracht ze snel op andere gedachten. 't Is niet omdat ik mij kleed als een slet, dat ze me daarom de ganse tijd moeten bepotelen.

Lifeguard games, Mitch en Jeroen halen den ambetantsten drenkeling uit het water Lifeguard games, touwtrekken 't Was al te lang geleden dat er nog wat actie geweest was, dus werd net als vorig jaar de Lifeguard-games georganiseerd. De verschillende reddingsposten namen het tegen elkaar op. Vanzelfsprekend moest de beste winnen, de midden dus! De klassieke proeven zijn: zwemproef, drenkeling halen, boottrekken, EHBO proef, touwtrekken. Een toffe nieuwe proef vond ik de mirador-proef. Tijdens de drenkeling-halen-proef hadden ik en Mitch dikke pech dat we den ambetansten drenkeling van allemaal vast hadden… Peter natuurlijk! Hey, Peter een drenkeling spartelt in het echt nog niet eens zo hard. Wat doe je in zo'n geval inderdaad dien ambetanterik kopke onder duwen tot hij wat kalmer wordt. 's Avonds voor de verandering nog maar eens een fuifke in de surfclub. Ik moet zeggen 'k heb mij er goed geamuseerd...

afscheidsdrink, Jeroen met Julie Dienst zit erop, de maatjes trekken mij met de boot naar boven Ondertussen begon de laatste dag te naderen. Inderdaad bij het begin van de maand augustus lijkt er geen einde aan te komen, maar lap daar is het dan plotseling! Kwam er nog eens bij dat ik het echte einde van de maand gedeeltelijk zou missen. Ik moest immers op maandag 28 augustus beginnen werken. Gedaan met het studentenleven en het reddersleven. Laatste keer dat ik het vlaggetje mag afhalen, met teuterorkest, ik heb het moeilijk Een mens zou voor minder beginnen bleten. De laatsten dag was wel dik in orde. D'er was zelfs nog plenty of action. Door een wissel stond den Olivier ook een dagje op den middenpost, dus aan gore praat geen gebrek, ook twee bootinterventies! Olivier kiest zijn dagen om te wisselen wel goed uit. Maar ja, dan is het gedaan hé. De laatste keer boot omhoog. Deze keer moest ik wel niet trekken. De laatste keer het vlaggetje afhalen, met teuterconcert. Een mens zou het moeilijk krijgen. Den afscheidsdrink. Als laatste kick nog een ritje met de zeilwagen. 's Avonds met die kl*t# trein naar huis. En 't was gedaan.

Of ja toch bijna. Alhoewel ik eigenlijk al 'werkmensch' was, vond ik toch dat ik het fin-de-saison niet mocht missen. Een niet te missen evenement inderdaad! Superbarbecque, feesten de ganse nacht door! En weeral goed geamuseerd... Yep en toen was het definitief gedaan met mijn reddersloopbaan. Hope you enjoyed it! I sure did!

Commentaar?

Voor alle betweters onder jullie. Voor degene die even de zwarte gaten in mijn geheugen kunnen herstellen. Of vertel gewoon wat ik verzwegen heb op de commentaarpagina.
Geen inspiratie lees dan op dezelfde pagina wat de anderen al verteld hebben.

bottom bar
All content copyright 2000, Jeroen Valcke. All rights reserved. / Last updated 04-Oct-00
Graphical design by BLCK
This page is best viewed with your eyes open, stupid!
comments, suggestions, reactions send it to jeroen at valcke dot com